Uzņēmējdarbības nometne

Uzņēmējdarbības nometne “Savas uzņēmējdarbības uzsākšana. Biznesa kultūra. Diplomātija”

Laikā no 18. līdz 22.jūlijam Zaļenieku Komerciālajā un amatniecības vidusskolā tikās aktīvākie Jelgavas novada un pilsētas vidusskolēni, lai piedalītos nometnē “Savas uzņēmējdarbības uzsākšana. Biznesa kultūra. Diplomātija”, kas organizēta kā Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas skolēna Jāņa Grūtupa projekta Junior Achievement Latvia Līderu programmas ietvaros.

Projekta mērķis nometnei bija veicināt topošajos jaunajos uzņēmējos apziņu, ka viņi var izveidot veiksmīgu biznesu, kā arī radīt pašapziņu vidusskolēniem, ka viņi var izaugt par līderiem un kļūt par topošajiem Latvijas ekonomikas balstiem.

Nometnē piedalījās 15 Jelgavas pilsētas vidusskolēni, no kuriem 6 Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas skolēni-Silvijas Mītniece, Elīza Anna Vilaua, Laura Jurevica, Jēkabs Ozols, Elīza Dombrovska, Krista Baškevica- un 3 Jelgavas novada vidusskolēni. Visi uzaicinātie nometnes dalībnieki tika izvēlēti pēc labiem rezultātiem olimpiādēs un dažādos konkursos ekonomikā un uzņēmējdarbībā. Savukārt nometnes skolotāju komandu veidoja divi Jelgavas pilsētas skolotāji: Inta Jorniņa – Jelgavas Spīdolas ģimnāzija, Aleksejs Lukjančikovs – Jelgavas 6.vidusskola un viena novada skolotāja Dace Vīpule-Kuļika – Zaļenieku komerciālā un amatniecības vidusskola. Nometnes mentors – Baiba Rubesa (Junior Achievement Latvia).

Skolēniem visu nedēļu bija iespēja apmeklēt dažādus Jelgavas novada uzņēmumus, tikties ar jomas profesionāļiem no akadēmiskās un biznesa vides un runāt par konkrētām tēmām: pieredzes un karjeras stāsti; komandu apmācības; biznesa kultūra un sociālie projekti. Dalībniekiem bija iespēja viesoties kūdras apstrādes uzņēmumā SIA “Laflora” un redzēt kūdras pārstrādes vadības procesus, tikties ar uzņēmēju Madaru Lasmani un dzirdēt viņa pieredzi uzņēmējdarbībā, viesoties Zemnieku saimniecībā “Mežacīruļi” un uzklausīt saimnieka Jura Cīruļa pieredzes stāstu saimniecības vadībā un attīstībā. Jaunieši tikās arī ar SIA “Viesu Līči” un kafejnīcas “Zemnieku cienasts” saimnieku Modri Jansonu, kurš vēstīja par uzņēmuma saimniekošanas un attīstības aspektiem. Arī uzņēmējs Ainārs Tamisārs dalījās savā pieredzē ar jauniešiem par uzņēmējdarbības mainīgo vidi.

Nometnē jaunieši arī piedalījās dažādās diskusijās, piemēram, par tēmu “Diplomātija un ekonomika”, kuru vadīja Izraēlas ārkārtas un pilnvarotā vēstniece Latvijā Lironni Bar-Sadē. Tika organizētas arī meistarklases ar DEMOLA Latvija, lai attīstītu prezentācijas prasmes, savu radošumu, apzinoties personīgās izaugsmes iespējas. Tika rīkotas arī darbnīcas un pieredzes stāstu apmaiņa ar Vandu Dauksti, Diānu Lapkis. Arī jaunie, bet jau pieredzējušie studenti Elīza Barkāne un Kristiāns Lancmanis dalījās pieredzē par starptautiskās uzņēmējdarbības principiem, iepazīstinot jauniešus ar mūsdienu uzņēmējdarbības vidi.

No nometnē jauniegūtajām zināšanām jauniešiem komandās bija jāveido sociālais projekts, kuru pēdējā dienā bija jāprezentē žūrijai. Komandas bija ļoti centušās un ņēmušas vērā lektoru ieteikumus un izveidojuši radošus projektus, piemēram, vietējās Zaļenieku smēķētavas apgleznošanu, filmu vakaru noorganizēšanu, sporta pasākuma vadīšanu un dabai draudzīgas interneta akcijas izveidi. Visus projektus tiek plānots turpināt arī nākotnē.

Nometnes dalībnieki nometni uztver kā vienu no spilgtākajiem vasaras notikumiem, kas uz visiem atstāja lielu iespaidu. Šobrīd jaunieši ir pozitīvi, iedvesmoti lieliem mērķiem un sasniegumiem, priecīgi par jaundibinātajiem kontaktiem, noskaņoti  sasniegumiem nākotnē.

Kategorija(s): Kom.aktivitātes

Nav komentāru

Komentāri šim ierakstam ir slēgti.