Mani labie vārdi Latvijai

Baltijas sirdī, Rīgas jūras līča apskalota, dzīvo Latvija. Bagāta ar bieziem, zaļiem mežiem un krāšņām ziedu pļavām.

Kad zvaigžņotais tumsas aizkars atveras un pirmie saules stari viļņiem pieskaras –  diena ir sākusies. Latgales ezeri saulē mirgo un ļaujas maigajam vējam. Tikmēr  Kurzemē meitas basas kājas auj un pļavā vainagus pin. Braši vīri soļo art Zemgales laukus plašos, bet Vidzemē, kalniem pāri, putni ceļas debesīs. Ceļas brīvi. Un brīvi skan dziesma sirdī manā. Tik brīva kā Latvija.

Latvijā būs diži ļaudis, kas vienu dziesmu dziedās, kas savu zemi sargās, kas vienmēr klusi lūgs – Dievs, svētī Latviju!

Madara Murņikova

Latvija! Tu esi mana dzimtene, tāpēc es Tevi mīlu. Esmu bijis vairākās skaistās zemēs, kur augsti kalni, krāšņas mājas, spožas pilsētas, lieliski ceļi, bet man vienmēr ir prieks atbraukt atpakaļ un secināt, ka Tu esi vēl skaistāka. Šis skaistums, manuprāt, slēpjas Tavā vienkāršībā. Paldies Tev, ka jebkurā brīdī varu iziet pastaigā pa mežiem, iebrist pļavās, ienirt jūras viļņos, pieiet pie upes un ieklausīties putnu dziesmās. Paldies, ka varu justies droši savās mājās un ka man nav jāpiedzīvo karš.

Šogad tu svini jau 97. jubileju. Priecājos, ka Tu esi spējusi nosargāt savu neatkarību un turpini plaukt. Tāpēc es lepojos ar Tevi, Latvija! Novēlu tev ilgu mūžu un gaišu nākotni!

Kārlis Leilands

Latvija-dzimtene mana! Vienīgā vieta uz Pasaules, ko jebkad par mājām saukšu. Lai kur arī es būtu, Latvijā ir manas saknes un to ne karš, ne neskaidra politika nemainīs. Ezeri, līdzenumi, pauguri un meža villaines – tie manu valsts dabu neatkārtojamu un vienreizēji skaistu dara. Vēsturē lasot par laikiem, kad latvju tauta zem citiem karogiem karoja, manī neizpratni un sāpes rada, bet cīnījāmies mēs par savu – brīvo – Latviju. Patriotisms, kas pulsēja un vēl joprojām mīt manī, liek manai sirdij notrīsēt apbrīnā. Es mīlu Tevi-mana Latvija.

Anete Račiņa

Kā katru gadu tuvojas novembris – Latvijas svētku un uzvaras mēnesis. Ar lepnumu šajā laikā pie sirds pielieku Latvijas karodziņu. Tas pierāda manu cieņu un mīlestību  Tēvzemei.

Latvija man ir sniegusi daudz skaistu emociju dabā, ar krāšņumu un lielo krāsu gammu. Valoda, kas , izskanot dziesmās, ļauj izjust „skudriņu skriešanu pa muguru” un lielo patriotismu. Šī zeme manā sirdī būs mūžam, jo tā man ir sniegusi daudzas gudrības, skaistus rudeņus, siltas vasaras, smeldzīgus pavasarus un baltas ziemas.

Man , latvietei,  šeit ir mājas. Lai vai kā dzīves ceļi mainīsies, es atgriezīšos Latvijā – manā dzimtenē.

Katrīna Sakalauska

Tavos mežos un klajumos ap diviem miljoniem dvēseļu klīst.
Tās meklē mājas un meklē sirdi,
Tās meklē gaismu un meklē mieru.
Tās meklē mīlestību visur,
Bet mīlestība- tā ir te!
Tā ir manī,
Tā ir Tevī,
Tā ir latvju sirdīs slēpta.
Mīlestība, kuras uguns bieži vien tiek dzēsta.
Mīlestība, kura citur manāma tik gadā reizi.
Mīlestība sveces liesmā,
kas pie pieminekļa iedegta.
Mīlestība lāpas deglī,
kas maza bērna rokās paņemta.
Mīlestība bīstamā- mīlestība Latvijai.

Ieva Laila Kalniņa

Katrs no mums Latviju redz citādāk. Ir daudz cilvēku un daudz dažādu viedokļu. Es savu Latviju redzu skaistu, krāšņu un man patīkamu.

Tūkstošiem tūristu brauc uz manu Latviju, lai redzētu, kāda tā ir. Manuprāt, tā ir laipna, draudzīga un skaista. Vēl Latvijā man patīk tās skaistā daba. Tā ir tik mierīga, bet tajā pašā laikā arī varena. Stundām ilgi varētu skatīties saulrietu un gulēt pie jūras. Jā, arī jūra man ir ļoti mīļa. Manuprāt, nav vietas pasaulē, kur jūra ir zilāka un mākoņi skaistāki. Latvija, man ir zeme, kur atgriezties, kur vienmēr būšu gaidīta.

Latvija man sirdī paliks uz mūžu. Novēlu Latvijai būt vēl draudzīgākai, vēl skaistākai un mīļākai, lai ikviens lepotos ar Latviju!

Elīza Dombrovska

Mans ceļojums sākās pirms sešpadsmit gadiem. Es to uzsāku ar Tavu sārto ceriņu smaržu un maija rīta svaigumu. Tu biji tik skaista, ka iemīlējos Tevī no pirmā acu skatiena. Vasara atnesa saldo zemeņu garšu, rudens to nomainīja ar Tavām raibajām lapām, taču ziemā mani pārsteidza baltais un maigais sniegs, kurš tik mīksts un pūkains ir tikai pie Tevis. Taču brīžiem Tavs vējš, aukstais un bargais, ņēma un apsaldēja manus pirkstu galus, mētāja mani pa labi, pa kreisi, grūzdams mani gan sniega, gan rudens lapu čupās. Tomēr to, cik Tu man esi mīļa, tas ne pavisam nemainīja, jo, audzinot mani, Tu mūžam būsi mīlēta, Latvija.

V.A.Kurzemniece

Dārgā Latvija, Tu esi man tik mīļa. Tu dzimtās mājas manas, sirdī lepnums man mūžīgs par Tevi. Savā daiļumā  Tu priecē mani cauru gadu – tik zeltaina esi rudenī, tik sniegaini balta ziemā, tik ziedaini skaista pavasarī un tik koša vasarā. Ik gadu vien daiļāka kļūsti Tu. Es tik laimīga esmu pie Tevis, ne pie viena cita nevēlos būt nekad. Tāpēc vēlu Tev būt latviešu mājām vēl miljardiem, miljardiem gadu simteņiem.

Anastasija Soloveja

Latvija ir manas mājas, mana dzimtene, vieta, kas vienmēr sauc atpakaļ. Viss, kas man ir dārgs, ir te. Šī svētku nedēļa man ir īpašs pārdomu laiks. Atceros lietas, kas ikdienā paskrien garām. Daudz domāju par savu zemi, tās vēsturi un pieminu varoņus, kuri drosmīgi cīnījušies par to, lai mēs Latviju tagad varētu saukt par mājām. Ceru, ka arī tu, latvieti, nes dzimteni savā sirdī un glabāsi to tur mūžīgi. Mīļā Latvija! Vēlu Tev ilgu mūžu, saticīgu tautu, nepārtrauktu attīstību!

Linda Kamola

Latvija, tā ir vieta, kur ir zaļi meži, dzidrs ūdens un zilas debesis. Visas šīs skaistās dabas parādības īpaši var redzēt vienā no Latvijas novadiem, mūsu novadā – Zemgalē. Katrs Latvijas novads atšķiras ar kaut ko citādāku, katrā ir kas īpašs. Mūsu zemē ir arī 4 gadalaiki, kuri ir  atšķirīgi, arī katrā gadalaikā ir kas īpašs un savdabīgs : ziemā snieg sniegs, rudenī birst krāsainas lapas, pavasarī atlido putni, bet vasarā ir ļoti karsts. Katru gadu 18. novembrī tiek atzīmēta Latvijas dzimšanas diena. Manuprāt, ar katru gadu Latvija kļūst arvien skaistākā un zaļāka.

Ieva Skangale

Dzimtene, Dzimtā zeme, manā Latvija!

Esi vieta, kur esmu dzimusi, dzīvoju, mācos, draudzējos un strīdos, kur uzzinu, kas notiek apkārt un kas notiek manī. Tu esi mana vide. Šeit dzīvo mani mīļie cilvēki. Es nevaru iedomāties savu dzīvi bez Tevis, tālu no Tevis. Esmu izaugusi ar Tavām gudrām pasakām, tautas dziesmām, jautrām dejām un svētkiem. Par to Tev gribu pateikties. Paldies, ka saglabāji savus skatus, ka šeit aug meži un zaļo pļavas, ka lēnas un straujas  upes tek, lai satiktos ar Baltijas jūru.

Novēlu – saglabā sevi, lai mūsu pēcteči redzētu Tevi tikpat daiļu kā mēs.

Anastasija Ņevoļska

Dzīvojam mēs Latvijā.
Jāciena ir visiem tā
Skaista daba, skaista jūra,
Lai ar dzīve brīžiem sūra.

Man Latvija ir mīļa, jo šeit ir manas mājas. Šeit dzīvo mana ģimene un draugi. Mīlu skaisto dabu un jūru, mūsu mūziku, dziesmas, sportiskumu un spītību. Lai gan esam maza valsts, mums netrūkst gudru un talantīgu cilvēku, kuri gatavi sasniegt visaugstākās virsotnes. Novēlu Latvijai un latviešiem sportisku entuziasmu it visā, ko darām, augt, attīstīties un neapstāties pie padarītā. Daudz laimes dzimšanas dienā, Latvija!

Beatrise Dinsberga

Katru gadu mana mīļā dzimtene Latvija kļūst aizvien vecāka. Šogad manai zemei – Latvijai, kura ir vienīgā uz visas skaistās, jaukās pasaules, aprit 97 gadi. Citi augām dienām sūdzas, ka šeit vienmēr ir slikti, nav darba, neko nevar sasniegt, bet es tā nedomāju. Viņi ir dziļi sevī piemirsuši, ka vēl skaistākas, jaukākas, mīļākas, labākas vietas nav it nekur, arī vistālākajā plašumā. Zemgalē, kur putniņi čivina visskaļāk, kur zāle aug viszaļāk, kur lapas ir visdzeltenākās, kur koki visstaltākie, ir manas mājas. Šī ir mana dzimtene un vienmēr paliks dzimtene.

Niks Birzgalis

To, ko es jūtu pret Latviju, ir grūti vārdos izteikt.

Latvija ir skaistākā valsts uz Zemes. Man nevajag nedz piramīdu, nedz milzu ūdenskritumu, nedz okeānu, nekādu delikatešu no piejūras zemēm. Man pietiek ar zaļajiem mežiem, svaigo gaisu, krāsainajiem ziediem un gardo rupjmaizi. Man patīk Latvijas klimats, cilvēki, daba, valoda.

Latvija ir mana daba, mana pilsēta un ļaudis. Tā ir viss, kas man visapkārt. Es mīlu Latviju! Jo kā gan var nemīlēt mājas?

Agnese Pužule

Latvija… Valsts, kurā es izzinu, rūpējos, mācos, baudu, cīnos, mīlu un sasniedzu cēlākos mērķus. Šajā zemē ir visskaistākās ainavas, visizpalīdzīgākie cilvēki, visplašākie lauki un visbagātākā kultūra. Šī ir mana dzimtene, un zeme, kurā ir attīstīta māksla, mūzika, sports, kultūra, zinātne un medicīna.

Latvijas karogs ir tumši sarkanā un baltā krāsā. Mūsu Valsts ģerbonis apzīmē neatkarību un spēku. Katru ceturto gadu latvieši svin Dziesmu un deju svētkus, kuros viņi dzied skaistās latviešu tautasdziesmas un dejo krāšņās tautas dejas. Latvijas vēsture nav bijusi gaiša, taču mēs esam mūsdienu cilvēki un veidojam mūsu nākotni, lai pagātne neatkārtotos.

Katru gadu 11.un 18.novembrī esam patrioti un godinām mūsu dzimteni. Vērojam salūtu, līksmojam Latvijas Proklamēšanas dienā. 11.novembrī dedzinām sveces un svinam Lāčplēša dienu. Šīs un vēl citas dienas ir Latvijai nozīmīgas. Latvija – tā man vienmēr būs vieta, kuru nepamest un neaizmirst, kurā atgriezties atkal un atkal. Tā ir mana dzimtene, un tāda būs vienmēr.

Elizabete Miķelsone

Latvijai ir valsts, kurā es esmu dzimis. Tā ir valsts, kurā es dzīvoju un mācos. Latvija ir mana Dzimtene. Latvija ir valsts, kura vienmēr staro savā krāšņumā un daiļumā. Tās krāšņums mainās līdz ar gadalaikiem. Tā ir balta ziemā, zaļa – pavasarī un vasarā, krāsaini raiba – rudenī. Tā vienmēr samīļo savus iedzīvotājus ar jūras un zilo ezeru viļņiem, ar maigajiem pavasara vējiem un pirmajiem putnu treļļiem Latvijas zaļajos mežos. Tā vienmēr mājās gaida svešumā dzīvojošo latviešus. Tā ir daudz cietusi savā mūžā, bet savu tautu tā stiprina ar dziesmām un dejām. Es esmu lepns, ka varu sevi saukt par latvieti. Es ceru, ka mana valsts turpinās attīstīties un plaukt, ka tā mūžīgi būs neatkarīga un brīva. Ceru, ka līdz ar Latviju, augšu arī es.

Kristaps Muška

Lūk, tuvojas 18. novembris jeb Tava dzimšanas diena. Tu, dzimtene,  būsi jau 97 gadus kā neatkarīga valsts!

Tad daudzi cilvēki dosies uz svinīgo uguņošanu un dziedās valsts himnu “Dievs, svētī Latviju!”. Protams, arī es gribu Latvijai novēlēt tikpat mierīgi pavadīt nākamos gadus un būt neatkarīgai ļoti ilgi vai pat mūžīgi!  Manuprāt, mūsu valsts ir viena no skaistākajām un mierīgākajām, kur nenotiek dabas katastrofas. Protams, kādam Latvija ir neliela valstiņa, kādam plaša karaļvalsts, bet tā ir mana dzimtene, kurā es dzīvoju un lepojos ar to! Visos gadalaikos Latvija ir ļoti skaista, un ļoti ceru, ka arī turpmāk tā būs. Ļoti vēlos, lai mūsu paaudze izaug par godīgiem un izglītotiem Latvijas pilsoņiem, kuri spētu šo valsti veidot vēl labāku! Daudz laimes, Latvija!

Mareks Mateša

Nekas nav tik brīnišķīgs kā Latvijas daba. Tā mainās līdz ar gadalaikiem, un katrs no tiem ir pilnīgi citādāks nekā iepriekšējais, bet tik un tā vienreizīgs.

Pavasaris ir visdzīvīgākais no visiem, kad daba zaļo un priecē ikvienu. Līdz ar pumpuru dīgšanu arī ļaudis atplaukst un sāk smaidīt vairāk nekā parasti. Atnākot vasarai un spožai saulītei spīdot virs galvas, iestājas patīkams laiks, kurā pat dzīvnieki, šķiet, ir spējīgi tikai zvilnēt siltajos staros. Rudens savukārt paiet, darbojoties un čakli strādājot, aiz loga nepastāvīgam vējam aizpūšot prom koku krāsainās lapas. Bet, sniegam pārklājot zemi, iestājas miers un klusums, kura laikā daba guļ, bet cilvēkiem ir iespēja padomāt, līdz sākas viss no jauna.

Tik krāsainus gadalaikus, ka ainava aiz loga mainās četras reizes gadā, manuprāt, var piedzīvot tikai Latvijā!

Klinta Madara Greiliha

Kā valsts Tu diezgan maza esi. Kā tauta – stipra, dižena. Latvija kā mana māmiņa. Dziesmu un deju svētkos atplauksti kā pavasara puķe reizi četros gados. Es mīlu Tavu smaržu – tie ir meži un ezeri, kas te mirdz. Te ir smiekli un vecvārdi, ko šeit dzirdu. Tas ir darbs un brīvība, ko šeit redzu. Es mīlu savu dzimteni, es mīlu Latviju. Un ne tikai novembrī lieku sarkanbaltu lentīti uz rokas, tā man ir vienmēr līdzi – sirdī un apziņā,  arī esot ārzemēs, man vienmēr līdzi ir daļiņa no dzimtenes.

Katrīna Tamisāre

Latvija – tā ir mana dzimtene, vieta, kur varu justies kā mājās. Latvija – tā ir daba ar plašajiem, zaļojošajiem mežiem ziemā. Vieglo jūras dvesmu rudenī. Labības lauku skaistumu vasarā un tik tikko plaukstošo plašumu  pavasarī. Latvija – tās ir tradīcijas un svētki, patriotisma dvesma 11. un 18. novembrī, pieminot  dzimtenes aizstāvjus. Jāņu siera maigā garša, sēžot pie ugunskura un kopā izdziedot visas skanīgās vasaras saulgriežu dziesmas, un vēl daudzas citas tradīcijas, kuras esam mantojuši un patriotiski piepildām gadsimtiem ilgi. Latvijā ir bezgalīgi daudz skaistu vietu un vērtību, no kurām aizraujas elpa un straujāk sāk pukstēt sirds. Tieši šīs Latvijas vērtības jau no bērnības ieaudzina latviskumu un mīlestību pret manu mazo, bet plašo un vareno Latviju.

Letīcija Līva Lukjanska

Paldies, Latvija, ka esi tāda zeme – mana Dzimtene! Paldies, ka izloloji tādus senčus, kuri cīnījās par valsts neatkarību, lai es varētu brīvi runāt savā valodā, dziedāt latviešu dziesmas, justies brīvs un laimīgs! Latvija… Lai pa šo zemi staigātu patriotiski, atbildīgi, strādīgi un savu zemi mīloši cilvēki! Lai Latvijā būtu gudra jaunatne ar jaunām idejām un risinājumiem. Mūsu saknes ir šajā zemē. Tās dod mums spēku!

O. Vācietis saka:
Šo pašu svētāko
Tu neaizmirsti:
vai celies debesīs,

vai jūras dzīlēs nirsti,
vai draugu pulkā
dali savu prieku,
vai viens pats satiecies
ar pretinieku –
Tu esi Latvija!

Ralfs Rogaļevs

Kategorija(s): Bez tēmas

Nav komentāru

Komentāri šim ierakstam ir slēgti.